1. Eğitim Servisleri
HPC (Yüksek Başarımlı Hesaplama), yüksek başarımlı veri analitiği ve yapay zeka alanlarında hem yüz yüze hem de çevrim içi eğitimler düzenlenmektedir. Kamu, sanayi ve akademinin ihtiyaçları doğrultusunda planlanan bu eğitimler ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Önceki eğitim programlarımıza https://indico.truba.gov.tr/category/19/ adresinden erişebilirsiniz. Güncel eğitim programlarımızdan haberdar olmak için ncc@ulakbim.gov.tr adresine e-posta göndererek posta listemize katılabilirsiniz.
2. Çalıştaylar, Bilgilendirme Günleri, Seminerler, Konferanslar
NCC Türkiye, sanayi, akademi ve kamu sektörüne yönelik seminerler, çalıştaylar ve konferanslar düzenlemektedir. Bu etkinlikler, farklı paydaşların bilgi ve yetkinliklerini artırmayı, sektörel iş birliklerini teşvik etmeyi ve HPC, yapay zeka ve veri analitiği alanındaki yenilikleri daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlamaktadır.
NCC Türkiye tarafından düzenlenen etkinliklere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz…
3. Danışmanlık
Önemli ölçüde HPC kaynağına ihtiyaç duyan araştırmacılar ve şirketler, EuroHPC JU çağrıları aracılığıyla bu sistemlere erişmeye teşvik edilmektedir. Gerekli durumlarda, NCC Türkiye’nin altyapı uzmanları proje başvuru sürecinde destek sağlamaktadır. Ayrıca, EuroHPC JU çağrılarına ilişkin güncellemeleri paylaşmak amacıyla düzenli olarak bilgilendirme günleri organize edilmektedir.
Bu kapsamda daha önce düzenlediğimiz bilgilendirme günlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, akademiden araştırmacılara ve şirketlere yönelik birebir danışmanlık hizmeti de sunmaktayız. Detaylı bilgi almak için ncc@ulakbim.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
4.Sanayi İş Birliği Süreci — Firmalarla Yapılan Vaka Çalışmaları
Danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında, firmalarla birlikte vaka çalışmaları (PoC) yürütmekteyiz. Bu çalışmalara ilişkin süreçler aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır:
Şekil-1’e göre, eğer bir firmanın HPC’ye uygun bir problemi varsa, öncelikle bir toplantı düzenlenir ve toplantıda ele alınan konuları özetleyen bir rapor hazırlanır. NCC uzmanlarıyla yapılan bu görüşme, firmanın vaka çalışması sürecinde rehberliğe ihtiyaç duyup duymadığını belirlemesine yardımcı olur. Firmanın desteğe ihtiyaç duyması halinde, NCC ilgili alanlara yönelik hem HPC kaynakları hem de akademik destek sunmaktadır. Bu destekler ücretsiz olarak sağlanır.
Uzmanlar ve firma temsilcileri iş birliği içinde vaka çalışması başvuru formunu doldurur. Bu form, problemin tanımını, başlangıç önerilerini ve önerilen çözümün temel aşamalarını içerir. NCC uzmanları problemin EuroCC Projesi’nin hedefleriyle uyumlu olup olmadığını değerlendirir.
Şekil-1: Vaka Çalışması Süreci
Olumlu değerlendirilmiş ve belirlenen eşik değeri aşan bir vaka çalışması için gerekli HPC kaynakları, TRUBA veya İTÜ UHeM tarafından sağlanır ve süreç resmi olarak başlatılır.
Genellikle, akademik rehberlik ve/veya HPC uzmanlığı ile HPC kaynağı bir araya getirilerek 6 ay süreyle sunulmaktadır. Gerekli durumlarda bu süre uzatılabilir. 6 aylık vaka çalışması süreci boyunca ara dönem güncellemesi içeren bir rapor talep edilir. Eğer şirket süreç boyunca ilerleme kaydedemezse, vaka çalışması sonlandırılır. Ancak, şirketin iş faydaları açısından avantajlı sonuçlar elde etmesi durumunda, NCC sonuçların yaygınlaştırılması amacıyla bir başarı hikayesi formu doldurmasını talep eder.
Eğer bir firma temsilcisiyseniz ve HPC teknolojileri ile çözülebilecek bir pilot projeniz varsa, ncc@ulakbim.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Bu süreçlerin yanı sıra, NCC Türkiye, sanayi alanındaki uygulamalarını ve deneyimlerini yaygınlaştırmak amacıyla bir teknik rapor da hazırlamıştır (https://doi.org/10.5281/zenodo.7357436). Bu teknik rapor, KOBİ’lerin HPC yetkinliklerini geliştirmelerine yardımcı olan bir Olgunluk Değerlendirme Servisi içermektedir. Bu servis, şirketlerin mevcut HPC yetkinliklerini değerlendirerek, kapasitelerini geliştirebilecekleri fırsatları belirlemelerine ve önceliklendirmelerine yardımcı olmaktadır. Servisin uygulanma süreci detaylı bir şekilde teknik raporda açıklanmıştır. Ayrıca, diğer NCC’ler ve kurumlar da bu aracı kullanarak şirketlerin ihtiyaçlarını belirleyebilir.
Eğer HPC teknolojilerini aktif olarak kullanıyorsanız, mevcut durumunuzu değerlendirmek için Olgunluk Değerlendirme Servisimizden faydalanabiliriz. Daha fazla bilgi almak için ncc@ulakbim.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
5. Akademik/Kamu Yönetimi İş Birliği Süreci
NCC Türkiye, daha önce HPC kullanmamış veya bu alanda sınırlı deneyime sahip akademik kullanıcıların HPC yetkinliklerini artırmak amacıyla akademik vaka çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmalar genellikle 3 ila 6 ay süren kısa vadeli projeler şeklinde yapılandırılmaktadır. Süreç boyunca akademik uzmanlar ve HPC uzmanları rehberliğinde rehberliğinde çalışmaları tamamlamaktadır.
NCC Türkiye tarafından gerçekleştirilen önceki akademik vaka çalışmalarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz...
Şirketler veya akademi ile yürütülen vaka çalışmalarında olduğu gibi, kamu kurumlarıyla gerçekleştirilecek vaka çalışmalarında da akademik mentorlar veya HPC uzmanları ile birlikte HPC kaynakları sağlanmaktadır.
6. Online Öğrenme Platformu ve Sertifikasyon
NCC Türkiye uzmanları tarafından hazırlanan MOOC platformu, 2023 yılında kullanıma sunulmuştur. Bu çevrim içi kurslar, katılımcıların kendi hızlarında ve programlarına uygun şekilde öğrenmelerine olanak tanıyarak kolay erişim imkanı sağlamaktadır.
MOOC platformundaki kurslara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.