EuroCC 2 projesi kapsamında, Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH) kullanan firmalarla hesaplama sorunları üzerine çalışmak için iş birliği yapmaktayız. Bu proje TÜBİTAK ULAKBİM koordinasyonluğunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İTÜ UHeM’in katılımı ile yürütülmektedir. Büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar (kamu veya özel sektör) ile start-up’ların YBH kullanarak ürün kalitelerini iyileştirmek, teslimat sürelerini kısaltmak ve rekabet gücünü arttırmak amacıyla vaka çalışmaları (kısa süreli proje (3 ay – 1 yıl)) gerçekleştirilmektedir. 

Vaka çalışmalarına ilişkin bazı sorular ve cevaplarımız:

EuroCC 2 Projesinin hedefi ve kapsamı nedir?

  • EuroCC 2 projesi YBH konusunda farkındalığı ve yetkinliği artırmayı hedeflemektedir. Bu nedenle, dahil olduğumuz vaka çalışmaları, Türkiye’deki firmaların hem hesaplama ihtiyaçlarını değerlendirmelerine/karşılamalarına yardımcı olurken, hem de proje hedeflerimizi gerçekleştirmemize yardımcı oluyor.

EuroCC 2 Projesi çerçevesinde yürütülen vaka çalışmalarının amacı nedir?

  • YBH’nin işinize nasıl katkı sağlayacağını belirlemenize ve firmanızdaki çalışanlara YBH kullanımı konusunda beceri kazandırılmasına yardımcı olmak istiyoruz. Projenin amacı firmanızı gelişmekte olan Avrupa YBH ekosistemine hazırlamaktır.

EuroCC 2 projesi çerçevesinde yürütülen vaka çalışmalarındaki danışmanlık desteğinin kapsamı nedir?

  • YBH kullanarak çözülebilecek bir problemi olan bir firmaysanız  uzmanlığımızı sizinle paylaşabilir, sizi doğru teknoloji/donanım/yazılım/algoritmaya yönlendirebiliriz. Ayrıca, kodunuzu/yazılımınızı tasarlamanıza, dönüştürmenize, paralelleştirmenize ve bunları modern bir YBH sisteminde yüksek verimlilikle çalıştırmanıza yardımcı olabiliriz. Projede vaka çalışmasında yer alan firmalara, Sabancı Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ  uzmanları tarafından danışmanlık verilecek ancak direkt kod geliştirme desteği verilmeyecektir. 

Firmalar bu danışmanlık için ödeme yapacak mı? Bu iş birliği sırasında bizden neler bekleniyor?

  • Hayır. Firmalar herhangi bir ödeme yapmayacaktır ve danışmanlık hizmetleri sizlere ücretsiz olarak sağlanacaktır. Bununla birlikte, firmaların da danışman ile birlikte çalışması, gerekli eforu sağlaması ve projeye katkıda bulunması beklenmektedir.

Firmamız X sektöründe hizmet veriyor. Vaka çalışmasına uygun bir aday mıyız?

  • Eğer proje konunuz, Makine Öğrenmesi, Yapay Zekâ, Büyük Veri, Veri Bilimi ve Hesaplamalı Bilimler gibi alanlarla örtüşüyorsa vaka çalışması için öncelik verilir. Bunların yanında herhangi bir sektörden herhangi bir firma vaka çalışması için bizlere başvurabilir ve YBH ile ilgili bir ihtiyacı varsa ücretsiz hizmetlerden yararlanabilir.

Firmamızda herhangi bir hesaplama kaynağımız yok, verilen danışmalık bize nasıl yardımcı olabilir?

  • Firmanızın projesi vaka çalışması için uygun görüldüğü takdirde, TRUBA tarafından yeterli miktarda ücretsiz hesaplama kaynağı sağlanacaktır. TRUBA’nın sahip olduğu ve yönettiği YBH altyapısı oldukça yüksek kapasiteli hesaplama kaynaklarıyla donatılmıştır. Vaka çalışmaları sırasında sistemlerden nasıl yararlanacağınız konusunda altyapı uzmanlarımız sizlere ücretsiz olarak destek verecektir.

YBH hakkında tecrübemiz yok, ancak problemimizin çözümünde YBH kaynağı kullanmamız gerekmektedir. Yine de bir vaka çalışması yürütebilir miyiz?

  • YBH konusunda uzmanlığa sahip olmanız beklenmemektedir. Yürütülen vaka çalışması bağlamında size verilen desteklerle, YBH ile neler yapabileceğiniz (ve yapamayacağınız) konusunda uzmanlık kazanacaksınız.

Kodlarımızı/yazılımlarımızı şirket içinde saklı tutuyoruz ve açık veri politikası izlemiyoruz. Vaka çalışması sonrasında çözümleri herkese açık bir şekilde yayınlamamız gerekiyor mu?

  • Hayır. Daha önce de belirtildiği gibi, vaka çalışması süresince size sağlanan desteklere rağmen, asıl çözümler firma tarafından geliştirilecek ve uygulanacaktır. Bu nedenle, aksi belirtilmedikçe, tüm Fikri Mülkiyet Haklarına (FMH) siz sahip olacaksınız. Ancak, uzman(lar) ile firma arasındaki anlaşmaya ve uzman(lar)ın katkısının miktarına bağlı olarak, çeşitli mali ortaklıklar mümkün olabilir (ve teşvik edilir). Her durumda, NCC Türkiye bu ortaklıklara ve şirketlere dahil olmayacaktır. Ancak firmanın EuroCC 2 projesinin tanıtımına yardımcı olması beklenmektedir. Bu bağlamda proje sonuçları hakkında (gizlilik çerçevesi dahilinde) proje bitiminde verilerinizi paylaşmanıza gerek kalmadan teknik bir dokümanın hazırlanılması ve  web sitemizde paylaşılması beklenilmektedir. 

Firmamız gerekli yazılım lisansına sahip değildir.  Bu lisans tarafınızdan sağlanabilir mi?

  • Hayır. NCC Türkiye size herhangi bir ticari lisans sağlamayacaktır. Ancak, sizin kullandığınız uygulamanın lisansı mevcut ise bu lisansı TRUBA altyapısında kullanmak mümkündür. Eğer kullandığınız uygulamanın bir lisansı yoksa, uzmanlarımızın desteği ile beraber probleminize uygun açık kaynak kodlu yazılımlara yönelebilirsiniz. Bunların hiçbiri mümkün değilse, NCC ortaklarından biri sizin probleminizin çözümüne yönelik uygulamaya ait lisansa sahip olabilir. Bu durumda vaka çalışması bu lisans üzerinden devam edebilir ancak proje sonlandığında, bu lisans firma tarafından kullanılamayacaktır.  (bazı yazılımlar için geçerli değildir)

Firmanın sahip olduğu verilerin/kodların gizliliği önem arz edebilir. Bu durumda vaka çalışması nasıl yürütülmektedir?

  • Benzer kaygılarla devam eden başarılı vaka çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu tür iş birlikleri için Gizlilik Sözleşmeleri (NDA’lar) kullanılabilir. Firmanızın NDA’lar konusunda uzmanlığı yoksa projeye ortağı olan üniversitelerdeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nden ve Hukuk Birimleri’nden  bu konuda destek alabilirsiniz.

Biz büyük ölçekli bir firmayız. Verdiğiniz destek fırsatından sadece KOBİ’ler mi faydalanabiliyor? Biz de EuroCC 2 projesi kapsamında vaka çalışması başlatabilir miyiz?

  • KOBİ’lerin önceliği olsa da, büyük firmalara da destekler veriyoruz.  Benzer durumda birkaç büyük ölçekli firma ile yürüttüğümüz vaka çalışmalarımız mevcuttur. 

Yapılan vaka çalışmasıyla, firma NCC-Türkiye’nin bir ortağı olacak mı?

  • Hayır. Etkinliklerimiz sırasında seminerler, eğitim oturumları vb. düzenleyerek YBH bilginizi paylaşmak isterseniz mutlu oluruz, uzmanlığınızı paylaşmak isterseniz, lütfen linki verilen formu doldurunuz. (https://indico.truba.gov.tr/event/24/)

Projeye birlikte mi başvuruyoruz?

  • Hayır. Firma olarak ncc@tubitak.gov.tr ‘ye mail göndermeniz ya da vaka çalışması başlatma formunu (https://indico.truba.gov.tr/event/61/) doldurmanız gerekmektedir. Yapılacak görüşmeler ve kısa bir değerlendirmeden sonra projeniz uygun bulunursa uzman desteği ile vaka çalışması başlatılacaktır.

Vaka çalışmasından sonra ne yayınlamamız gerekiyor ve vaka çalışmasıyla ilgili materyalleri nerede yayınlayabiliriz?

  • EuroCC 2 desteğiyle gerçekleştirilen vaka çalışması sonrasında bir tamamlam raporu hazırlanacaktır. Bu rapor EuroCC2@Türkiye web sayfasında yer alacaktır. Firma için uygun olduğu takdirde  kullanılan veri seti, teknik raporlar, videolar vb. gibi ek veri ve bilgileri Türkiye Açık Arşivi Aperta’da EuroCC@Turkey topluluğu altında yayınlayabilir.